nlen

Volhouden en doorgaan worden gezien als een bestuurlijke kwaliteit. In complexe dossiers en projecten zijn er altijd tegenstanders en is er altijd tegenwind. Bestuurders die iets voor elkaar willen krijgen, zien het dan al snel als hun verantwoordelijkheid tegen de wind in te fietsen, de rug te rechten als anderen buigen en op te treden als anderen aftreden. In dit essay verkennen we het patroon van volhouden en doorgaan waarin een toename van de weerstand niet leidt tot stoppen, maar juist tot nog nadrukkelijker doorgaan. En we bezien de keerzijde van dat patroon waar volhouden en doorgaan in het belang van de samenleving niet langer productief zijn, maar doorslaan in escalatie van commitment.

download

Details

Titel2017 - Volhouden en doorgaan
publicatiejaar2017
themaAmbtelijk vakmanschap
Beleid en strategie
Politiek en bestuur
auteurs

Martin Schulz
Nancy Chin-A-Fat
Mark van Twist
Martijn van der Steen
Daphne Bressers

gerelateerde publicaties

2017 – Patronen van politiek. De Arnhemse bestuurscultuur in meervoud.

In de gemeente Arnhem hebben in één bestuursperiode twee collegebreuken plaatsgevonden en zijn er vier wethouders afgetreden: dat wijst op een negatieve bestuurscultuur die de stad en zijn bestuur schade... lees meer

2017 – Vertellen, meetellen, aftellen.

Een reflectie op het besluitvormingsproces rond de World Expo Rotterdam 2025.... lees meer
deel

denktank contact

Voor meer informatie of aanvraag voor een onderzoek kunt u contact opnemen met denktank@nsob.nl

Als directeur sta je vrijwel voortdurend in de actiestand: regelen, beslissen, onderhandelen, adviseren, branden blussen. In dit programma bieden we deelnemers de mogelijkheid om uit die maalstroom te komen en systematisch te reflecteren op de voorstelling waarin zij dagelijks figureren.

Paul 't Hart Decaan Directeurentraject