
De serious game
Wat is het?
Een serious game is een spel waarbij het primaire doel niet vermaak is, maar leren en inzichten vergaren. Bewustwording staat eveneens centraal: door te ervaren in plaats van enkel te horen, ontstaat er een ander soort leereffect. Momenteel bieden wij een serious game aan die gaat over het omgaan met signalen. Deze serious game heeft tot doel om ambtenaren en andere professionals werkzaam in het openbaar bestuur inzicht te geven in wat er komt kijken bij het omgaan met signalen in de context van beleid. Als professional in het openbaar bestuur kom je voortdurend in aanraking met allerlei signalen rondom de opgaves waaraan je werkt. Er doet zich bijvoorbeeld een risico voor of er dient zich juist een mooie kans aan, maar vaak genoeg weet je eigenlijk helemaal niet wat het signaal precies betekent. Tekenen, indicaties, vermoedens, gevoelens en vroege waarschuwingen van iets mogelijks relevants, zijn op het moment dat zij zich voordoen namelijk vaak lastig te herkennen. Pas later of zelfs achteraf blijkt welke betekenis deze hebben en volgt het inzicht dat het zinvol was geweest om eerder in actie te komen. Maar achteraf is te laat. Hoe anticipeer je eerder en beter op mogelijk relevante signalen en hoe zorg je ervoor dat je in de wirwar aan informatie een doordachte signaleringsstrategie kiest?
Wat levert het op?
In het spel van de door de NSOB ontwikkelde serious game kruipen deelnemers in de huid van verschillende stakeholders uit het openbaar bestuur en gaan aan de slag met allerlei dynamieken die zich voordoen rondom de maatschappelijke opgave waaraan ze werken. Welke strategie kies je? Kom je direct in actie of wacht je juist geduldig af om te zien hoe iets zich verder ontwikkelt? En welke acties onderneem je daarbij? Doel van het spel is om je bewuster te maken van het eigen handelen, keuzes en beslissingen bij besluitvorming rond ingewikkelde maatschappelijke opgaven en de rol die signalen daarin kunnen spelen.
Na afloop reflecteren we uitgebreid op de manier waarop deelnemers de opgave hebben aangepakt en delen we inzichten uit onze onderzoeken over signaalmanagement en signaleren. Na deelname hebben deelnemers inzichten vergaard die hen in staat stellen nieuwe handelingsopties in hun eigen werkpraktijk in te brengen en die hun signalerend vermogen daarmee versterken.
Vormgeving
De serious game neemt een dagdeel (ca. 4 uur) in beslag. Het spel zelf duurt 2,5 uur; de resterende tijd besteden we aan de nabespreking met reflectie onder leiding van een ervaren NSOB-onderzoeker.
Een voorbeeld
De serious game omgaan met signalen bij de Kamer van Koophandel
In het voorjaar van 2024 organiseerden we twee sessies bij de Kamer van Koophandel (KVK) waarin de serious game "Omgaan met signalen" werd gespeeld. Deze sessies boden deelnemers waardevolle inzichten in hun eigen signaleringsprocessen en potentiële valkuilen. Daarnaast kwamen diverse strategische signaleringsvraagstukken van de organisatie aan bod: hoe waarborg je bijvoorbeeld dat het signaleringsproces dat je hebt opgezet ook daadwerkelijk goed werkt? En welke signalen zijn eigenlijk relevant, en hoe herken je deze? Medewerkers van de Kamer van Koophandel komen immers bij verschillende organisaties en op verschillende plekken in de samenleving over de vloer, waar volop signalen zijn. Waar let je dan op? Maar ook hoe zorg je dat geïdentificeerde signalen vervolgens ook verder in de organisatie betekenis krijgen en adequaat worden opgepakt? We hebben deelnemers aan deze twee sessies diverse tools meegegeven om verder het gesprek te voeren over deze onderwerpen en te implementeren binnen hun organisatie.