Spiegelsessie

Afbeelding
Handspiegel

Wat het is

Zelden zijn vragen en praktijken volledig uniek. Vaak zijn er andere plekken die met vergelijkbare vragen te maken hebben. In (een reeks) spiegelgesprekken reflecteren we op dilemma’s en dynamieken met verschillende partners of (deels) vergelijkbare organisaties. Het idee achter deze spiegelsessies is om voor elkaar als ‘spiegel’ te fungeren. Hoe ervaren organisaties met vergelijkbare vraagstukken een bepaalde ontwikkeling? Hoe gaan zij met bepaalde dilemma’s om? Op deze manier kan er op de eigen praktijk worden gespiegeld via het gesprek met de aanverwante ander. Gedurende de gesprekken brengen wij vanuit de NSOB (wetenschappelijke) reflecties in, als extra perspectief of om het gesprek aan te scherpen.

Wat het oplevert

Via spiegelsessies ontstaat er ruimte om niet alleen met directe collega’s maar ook met ‘verdere’ collega’s uit te wisselen over dilemma’s en vragen die spelen. Die uitwisseling levert nieuwe inzichten op, zorgt voor nieuwe perspectieven om naar een vraag te kijken.

Ter afronding van een reeks spiegelsessies kan de NSOB een reflectieve notitie schrijven waarin de perspectieven, inzichten, overwegingen en reflecties die zijn opgedaan tijdens de sessies worden uitgewerkt.

Vormgeving

De sessies worden begeleid door de NSOB en worden voorzien van wetenschappelijke reflectie. De opzet en invalshoek van deze sessies stellen we gezamenlijk met de opdrachtgever vast. Dat geldt ook voor de organisatie en mensen die we uitnodigen voor deze sessie.

Een voorbeeld

Spiegelen met het Huis voor Klokkenluiders

Op uitnodiging van het Huis voor Klokkenluiders hebben we gekeken naar hun eerder verschenen onderzoeksrapporten en hebben we gezamenlijk drie spiegelgesprekken georganiseerd. Het idee achter de gesprekken was om collega-onderzoekers en -bestuurders uit te nodigen om voor het Huis, en voor elkaar, als ‘spiegel’ te fungeren. Hoe ervaren andere onderzoekers en bestuurders van organisaties met een publieke onderzoekstaak het om deze te vervullen? Zowel medewerkers als bestuurders zijn van verschillende organisaties sloten aan. Organisaties die door de kern van hun werk met elkaar verbonden zijn (in dit geval: autoriteiten, inspecties, Hoge Colleges van Staat, andere colleges en het Huis) blijken ook tegen vergelijkbare vragen en uitdagingen aan te lopen. Tijdens de bijeenkomsten was naast herkenning ook veel uitwisseling over de verschillende aanpakken. Een van de rode draden in de spiegelgesprekken was de vraag: wie zijn wij en wat zijn wij – zelf én ten opzichte van andere organisaties? En wat betekent dit voor hoe wij ons werk doen en wat voor beeld we naar buiten toe communiceren? De bespiegelingen op deze en andere vragen kon het Huis meenemen in zijn strategie en positiebepaling. Bovendien konden de collega-onderzoekers en -bestuurders het ontstane contact voortzetten na de gesprekken. 

Heeft u interesse in het Atelier? Wij denken graag met u mee voor het samenstellen van een traject op maat.
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.