Breder denken, anders doen

Naar een nieuwe institutionele balans voor het energiesysteem van de toekomst
cover van het essay breder denken anders doen
Publicatiejaar
2024
Auteur(s)
Martijn van der Steen, Maarten Otto, Robin Hill, Sander Oosterloo, Quirine Ganzeboom, Georgina Kuipers, Alexander Woestenburg, Martijn Groenleer
Thema's
Strategie en toekomst
Sturen in netwerken

De energietransitie is onvermijdelijk, maar verloopt moeizaam. We zitten in een tussenfase, waarin het oude systeem wankelt, maar het nieuwe niet is uitgekristalliseerd. Dit voedt verwarring en onzekerheid. Tegelijkertijd houden ingesleten gewoontes en gevestigde belangen de boel bij elkaar. Alles blijft zoals het is, tot het echt niet langer kan. Het doorbreken hiervan vraagt niet alleen actie, maar ook een mentale reset: weg van de logica van gisteren. Zolang we immers vasthouden aan dit oude denken en de instituties die daarbij horen, blijft de transitie hangen in vertraging en stilstand.

In dit essay presenteren wij een institutioneel perspectief dat het mogelijk maakt om breder naar het energietransitie te kijken en zo te ontdekken waarom verandering moeizaam gaat. Duidelijk wordt dat er verschillende lagen van maatschappelijke verandering bestaan, die onderling verbonden zijn: interacties, ecosystemen, de formele en informele institutionele omgeving en het mens- en wereldbeeld. Het energiesysteem kent een eigen geschiedenis en ontwikkeling, maar het verloop wordt in belangrijke mate bepaalde door  de institutionele omgeving en het mens- en wereldbeeld. Ze maken het systeem stabiel en voorspelbaar: je kunt ervan uitgaan dat de dingen morgen nog grotendeels hetzelfde zullen zijn als vandaag. De beddingen liggen vast. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat dezelfde institutionele kaders en randen die het systeem stabiel – en in transities dus op de oude plek – houden, door gerichte interventies ook de aangrijpingspunten voor diepere verandering kunnen vormen.

Het gelaagde institutionele perspectief maakt inzichtelijk waarom verandering moeilijk is, maar toont ook aan dat het wel degelijk mogelijk is. Deze brede blik op de energietransitie onderstreept dat we fundamenteel anders moeten doen. Want zonder fundamentele verandering van achterliggende paradigma’s en institutionele kaders blijft het energiesysteem gevangen in oude beddingen en patronen. Dit essay bevat daarnaast ook vijf concrete voorstellen om doelbewust en weloverwogen richting een rechtvaardig, robuust en duurzaam energiesysteem te werken en is niet bedoeld als eindpunt, maar als tussenstap in het denken over de energietransitie.

Gerelateerde publicaties

Balanceren tussen inkapseling en afstoting

Een essay over de strategische functie bij de Rijksoverheid 

Publicatiejaar
2007
Auteur(s)
Mark van Twist, Rik Peeters, Martijn van der Steen
Thema's
Strategie en toekomst

Verschuivende verwachtingen

Over rolverandering en vormgeven aan strategische professionaliteit

Publicatiejaar
2008
Auteur(s)
Rik Peeters, Mark van Twist, Martijn van der Steen
Thema's
Strategie en toekomst

Strategiseren in de schaduw van de macht

Politiek assistenten van bestuurders als verborgen verbinders

Publicatiejaar
2009
Auteur(s)
Martijn van der Steen, Mark van Twist, M. de Vries
Thema's
Strategie en toekomst

Toekomstverkenning en organisatieontwikkeling

Ontwerpkeuzes in het scenarioproject RWS 2020

Publicatiejaar
2009
Auteur(s)
Mark van Twist, Martijn van der Steen, Mark van der Vlist, R. Demkes
Thema's
Strategie en toekomst

Figureren in het verhaal van een ander

Over gezagsdragers in beeld 

Publicatiejaar
2010
Auteur(s)
Martijn van der Steen, Jaap van der Spek, Mark van Twist
Thema's
Politiek en bestuur