Het Nederlandse onderwijssysteem staat bekend om de grote autonomie van onderwijsinstellingen en heeft te maken met een aantal typische sturingsproblemen. Omdat verantwoordelijkheden gedecentraliseerd belegd zijn, is de overheid in grote mate afhankelijk van de inzet van anderen om doelstellingen te bereiken. Dit brengt dilemma’s met zich mee. Ten behoeve van een internationale bijeenkomst op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, georganiseerd in samenwerking met de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development, te Parijs), schreven wij hierover in dit paper. Het paper biedt reflecties op dilemma’s van centrale sturing in het Nederlandse gedecentraliseerde onderwijssysteem en plaatst deze in internationaal vergelijkend perspectief. De bevindingen zijn in het Strategic Education Governance Learning Seminar dat plaatsvond bij het ministerie van OCW uitvoerig besproken met onderwijsexperts uit binnen- en buitenland.
Dilemmas of central governance and distributed autonomy in education
Gerelateerde publicaties
De publieke waarde(n) van Open Data
In dit essay reiken we handvatten aan voor een open data strategie. Deze is wat ons betreft langs de weg van experimenteren en corrigeren, omdat de dynamiek die plaatsvindt vaak niet te voorspellen is en zich gaandeweg ontwikkelt.
Vernieuwing onder ogen
Opnieuw leren kijken naar de verandering van de rijksdienst
De afgelopen 50 jaar is de rijksdienst flink veranderd, maar hoe zien we die verandering? De tentoonstelling helpt ons om anders te kijken. Naar toen, maar ook nu. In dit essay willen we opnieuw leren kijken naar verandering van de rijksdienst.
Participeren in partnerships
Een reflectie op de samenwerking van het ministerie van VWS met het zorgveld
In dit rapport bestuderen we partnerships: samenwerkingsverbanden die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is aangegaan met zorginstellingen en andere partijen uit het zorgveld. Concreet analyseren we de manier waarop invulling is gegeven aan samenwerking in vier beleidsprogramma's van de afgelopen vijftien jaar: Sneller beter, In voor zorg!, Experiment regelarme instellingen en
Regie voeren?
Beweging brengen als partner én principaal
Dit essay gaat over partnerships in de zorg: samenwerkingsverbanden tussen het ministerie van VWS, zorgaanbieders en andere partijen uit het zorgveld.
Opgavegericht evalueren:
beleidsevaluatie voor systeemverandering
Regelmatig komen er beleidsvraagstukken voorbij die vanwege hun structuur, kenmerken of context niet goed passen bij de 'gouden standaard' van evaluatieonderzoek. Dit essay is een pleidooi voor opgavegericht evalueren, waarin de aanpak van de maatschappelijke opgave centraal staat, met rekenschap van de complexiteit en bijkomende onzekerheden van de beleidspraktijk.