Gedeelde sturing

Regionaal samenwerken voor een betere aansluiting tussen mbo en arbeidsmarkt
Gedeelde sturing
Publicatiejaar
2024
Auteur(s)
Annemarie van der Wilt, Tijs van de Vijver, Laura Schröer, Jessie Samwel, Wiljan Hendrikx, Nancy Chin-A-Fat
Thema's
Sturen in netwerken

Vakmensen zijn keihard nodig – nu, maar ook voor de uitdagingen van de toekomst. Cruciale sectoren als de zorg, het onderwijs en het veiligheidsdomein kampen met personeelstekorten en de transities die in aantocht zijn, zijn alleen met vakkennis van bijvoorbeeld techniek mogelijk. Het is belangrijk dat jongeren en zij-instromers goed worden opgeleid en klaargestoomd voor deze en toekomstige arbeidsmarktvragen. Om te zorgen voor een goede verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt, gaan mbo-instellingen steeds vaker allianties aan met naburige hbo-instellingen, middelbare scholen dichtbij, het regionale bedrijfsleven, lokale overheden en andere regionale partners. Dat type allianties zijn het onderwerp van dit essay. 

Het bestendigen van het werk dat regionale samenwerkingsverbanden verrichten om beroepsonderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan te sluiten blijkt echter weerbarstig. Regionale partners blijven geregeld steken in goede bedoelingen, ondanks het enthousiasme waarmee zij de samenwerking aanvangen. In het essay Gedeelde sturing verkennen Annemarie van der Wilt, Tijs van de Vijver, Laura Schröer, Jessie Samwel, Wiljan Hendrikx en Nancy Chin-A-Fat in opdracht van de Commissie Macrodoelmatigheid MBO (CMMBO) waarom dit (soms) het geval is en bevragen zij wat nu maakt dat sommige regionale inspanningen goed werken en andere minder. In het essay zoeken zij naar manieren om regionale samenwerkingen te versterken en naar de rol die landelijke partijen daarin te spelen hebben.

Gerelateerde publicaties

Omgaan met onvoorspelbaarheid

Een bestuurskundige reflectie op gemeentelijke post-COVID-19 herstelplannen

Publicatiejaar
2021
Auteur(s)
Martin Schulz, Petra Ophoff, Annemarie van der Wilt, Nancy Chin-A-Fat, Mark van Twist
Thema's
Strategie en toekomst

Signalen managen

Over de omgang met signalen bij het ministerie van SZW

Publicatiejaar
2024
Auteur(s)
Andrea Frankowski, Laura Schröer, Annemarie van der Wilt, Wiljan Hendrikx, Robin Hill, Myrthe van Delden, Martijn van der Steen
Thema's
Politiek en bestuur
Strategie en toekomst