De NSOB heeft in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom onderzoek gedaan naar overheidsparticipatie. In lokale netwerken waar de overheid aan anderen ruimte laat en van hen verwacht dat ze verantwoordelijkheid nemen, ligt de uitdaging niet zozeer in het opstarten of uitlokken van initiatief, maar in het vermogen om even niets te doen. En om niet veel meer dan slechts iets te doen, als het allemaal net even anders loopt dan het bestuur en beleid had voorzien. (N)iets doen is hard werken, zo blijkt steeds weer. Over die eigensoortige investering, in het iets en niets doen, gaat dit onderzoek.
(N)iets doen is hard werken
Gerelateerde publicaties
Balanceren tussen inkapseling en afstoting
Een essay over de strategische functie bij de Rijksoverheid
Een essay over de strategische functie bij de Rijksoverheid. De strategische functie van de departementen is vrijwel steeds in beweging. De vraag is wie de ‘strategen’ in dit type organisatie zijn wat voor activiteiten zij verrichten. Hoe verloopt de dagelijkse werkpraktijk en tegen welke strategische dillema’s lopen zij aan?
Verschuivende verwachtingen
Over rolverandering en vormgeven aan strategische professionaliteit
In dit essay wordt verslag gedaan van de rolverandering die zich sinds de start van de vorming van de strategische afdeling heeft voltrokken binnen de bestuursdienst van een grote Nederlandse gemeente.
Strategiseren in de schaduw van de macht
Politiek assistenten van bestuurders als verborgen verbinders
Politiek assistenten van bestuurders als verborgen verbinders. Politiek assistenten zijn een relatief nieuw soort functionaris, die zorg draagt voor de ondersteuning van bestuurders. De politiek assistenten vervullen een functie die niet meer als ‘extraatje’ te benoemen is, maar die inmiddels vitaal is om het systeem in stand te houden..
Toekomstverkenning en organisatieontwikkeling
Ontwerpkeuzes in het scenarioproject RWS 2020
Toekomstverkenning is een veelgebruikt instrument in strategische processen, ook bij overheidsorganisaties. Strategie en toekomst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vraag is of en hoe dat goed gebeurt.
Over (on)macht en (on)behagen in de beleidsadvisering
In deze publicatie worden de lijnen geschetst van een onderzoeksprogramma dat niet slechts wil kiezen voor ‘kritische distantie’ maar óók voor ‘betrokken nabijheid’.