Niet alle kinderen in Nederland gaan naar school. Er zijn meer dan 4200 kinderen die thuiszitten. Voor deze kinderen is er geen passende onderwijsplek. In het essay reflecteren wij op dit beleidsvraagstuk. Dit doen wij ten eerste door de beleidsterm te problematiseren. Wat betekent het dat kinderen ‘thuis’ ‘zitten’ en welke associaties roept dat op? Op welke manier verhoudt zich dat tot ‘op school’ ‘leren’? Welke frames zijn er nog meer mogelijk bij deze beleidskwestie? En welke logische vervolgstappen volgen er op het thuiszitten? Vervolgens verkennen wij verschillende onderwijsvormen door te kijken op welke locatie zij aangeboden worden en wat het leeraanbod is van deze onderwijsvormen en schetsen perspectieven die passen bij de kwestie van de thuiszitters. In het essay trekken we ‘thuis’ en ‘zitten’ uit elkaar laten zien dat dit tegenover ‘naar school’ ‘gaan’ staat en dit de oplossing van eigenheid – van eigen leeromgeving en eigen leeraanbod – in de weg staat. Het essay vormt daarmee een reflectie op het begrip en biedt verschillende perspectieven om op een nieuwe manier naar het vraagstuk te kijken.
Thuis en zitten
Gerelateerde publicaties
Beweging bestendigen
Over de dynamica van overheidssturing in het rizoom
Over de dynamica van overheidssturing in het rizoom. Hoe kan je effectief sturen in omstandigheden waarin je niet volledig ‘in control’ bent? Aan de hand van een aantal casussen is gekeken welke strategieën de overheid kan inzetten om te sturen in een vernetwerkte samenleving
Bestuursondersteuning tussen voorhoede en achtervang
Een essay over de compensatie van de onvolkomen organisatie
Een essay over de compensatie van de onvolkomen organisatie. In opdracht van de stichting IKPOB richt dit essay zich op de functie van de bestuursdienst. Bestaat de ideale invulling van de bestuursdienst? En zo ja, hoe ziet die er dan uit?
De koopman als dominee
Sociaal ondernemerschap in het publieke domein
Sociaal ondernemerschap in het publieke domein. Hoe verhouden sociale ondernemers zich tot de overheid en tot elkaar? Is sociaal ondernemerschap een aanvulling op overheidsdienstverlening? Of komt het ervoor in de plaats?
De deltacommissaris
Een kroniek van de instelling van een regeringscommissaris voor de Nederlandse delta
Een kroniek van de instelling van een regeringscommissaris voor de Nederlandse delta. De regeringscommissie is een bijzondere staatsrechtelijke en institutionele figuur, ingesteld voor een onderwerp dat betrekking heeft op de zeer lange termijn en een potentieel groot gevaar, maar ook omgeven is met onzekerheid en tegenstrijdige beeldvorming.
Amarantis
Het verhaal achter een vertraagde val
In opdracht van de Commissie Onderzoek Financiële Problematiek Amarantis wordt in dit essay gefocust op de public governance rond Amarantis.