Volgens onderzoek van het CBS (2015) zijn er 65.910 jongeren ‘buiten beeld’ voor de overheid. Jongeren ‘buiten beeld’ zijn jongeren die niet naar school gaan, niet werken en geen uitkering ontvangen. Omdat ze niet ingeschreven staan als werkzoekend, is het voor gemeenten moeilijk om ze te bereiken. ‘Informele organisaties’ hebben vaak veel meer contact met deze jongeren. Het ministerie van SZW wilt deze ‘informele organisaties’ betrekken in haar beleid rondom deze groep jongeren. Dergelijke organisaties bevinden zich buiten het bereik van de overheid, het zijn maatschappelijke initiatieven, maar spelen wel een belangrijke rol in het contact met de jongeren. Kunnen overheidsorganisaties – Rijk of gemeenten – van die kennis gebruik maken en hoe werkt dat? Kunnen zij informele organisaties ‘inzetten’ in formeel beleid? In dit essay beschrijven wij in opdracht van Team Aanpak Jeugdwerkloosheid van het ministerie van SZW de dilemma’s en vraagstukken bij deze aanpak.
Zien, lezen, helpen
Gerelateerde publicaties
(N)iets doen is hard werken
Investeren in netwerken
De NSOB heeft in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom onderzoek gedaan naar overheidsparticipatie. In lokale netwerken waar de overheid aan anderen ruimte laat en van hen verwacht dat ze verantwoordelijkheid nemen, ligt de uitdaging niet zozeer in het opstarten of uitlokken van initiatief, maar in het vermogen om even niets te doen.
Gestuurde zelfsturing
Decentralisaties en participatie in het sociaal maatschappelijk domein
De participatie van burgers heeft een centrale plaats in de decentralisaties. Er wordt een beroep gedaan op de eigen kracht van mensen die hulp nodig hebben en op de mensen in hun omgeving die hulp kunnen geven. Dit essay gaat over de paradox van gestuurde zelfsturing (participatie komt uit jezelf, maar het moet ook).
Research proposal: strengthening (the institutional setting of) strategic advice
In the spring of 2015 the Netherlands School for Public Administration (NSOB) wrote an extensive research proposal on advisory systems. The research that focuses on the institutional set-up and functioning of advisory systems across countries will be conducted in collaboration with the OECD.
Fast-Track Institution Building
The founding of AMS
The Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) was officially launched in June 2014. By adopting a multidisciplinary approach, the institute seeks to develop and advance integrated solutions to metropolitan challenges that include and span aspects of various topics, like energy, water, mobility, health, food and waste. This essay reflects on the history and manner in which AMS
Weten wat er speelt
Perspectieven op de verhouding tussen beleidsmakers en de uitvoeringspraktijk
Aanleiding voor dit essay vormt ‘het proefveld’ dat het ministerie van ocw in de afgelopen jaren heeft verkend als een nieuwe manier om beleid dichter bij de praktijk te brengen.