nlen

Leeratelier Politiek-Bestuurlijk Sensitiviteit start weer in mei

Op 22 mei start de tweede editie van het leeratelier Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit (PBS). Inschrijvingen zijn sinds kort geopend. Het leeratelier Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit (PBS) is een opleidings­programma voor ambtenaren die hun eigen kompas voor politiek-bestuurlijke sensitiviteit willen aanscherpen en die aan de slag willen met hun eigen en andere lastige dossiers. Die in hun praktijk iets willen doen en daarvoor op zoek zijn naar intellectuele reflectie en nieuwe inzichten. Het leeratelier biedt een veilige leer- en ontwikkelomgeving om aan die praktijk te werken met inbreng van sprekers, practitioners en ervaren begeleiders.

Situaties die onder controle lijken, ontwikkelen zich door net niet passende interventies, gebaren of uitspraken soms tot explosieve dossiers. Dat is het beeld dat we vaak hebben als we aan politiek heikele kwesties denken. Het is een beeld van crises waarin hoogoplopende debatten worden gevoerd en de vertrouwensvraag steeds meer naar voren komt. En toch is dat slechts een klein deel van politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit gaat in de eerste plaats over de grotere betekenis van alledaagse dingen. Het is onderdeel van ambtelijk vakmanschap dat steeds vorm krijgt in veranderende verhoudingen. Netwerken, medialogica, bestuursstijlen en incident-gedreven politiek zijn relevante bakens voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en daarmee voor ambtelijke politiek-bestuurlijke sensitiviteit.

Door het werken aan een groepsopdracht en het aanbieden van sprekers op verschillende relevante disciplines gaat dit leeratelier niet alleen verder, maar ook dieper dan het gebruikelijke dagdeel ‘politieke sensitiviteitstraining’. Kortom, het leeratelier Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit is niet alleen een opleiding voor de ambtenaar die deelneemt, maar door het werken met een eigen heikel dossier ook een duurzame investering voor zijn of haar organisatie. Er is nog plek voor nieuwe deelnemers, aanmelden kan hier.

Voor meer informatie, klik hier.

Voor de brochure, klik hier.

De nieuwsbrief is uit!

Oratie prof. dr. Caspar van den Berg – nieuwe decaan Metropool

In de oratie ‘Van zuilen naar bubbels: globalisering en kloof...lees meer

Winter course – Ambtelijk Vakmanschap

Donderdag 17 en vrijdag 18 januari 2019 organiseert de NSOB...lees meer
Meer informatie
deel

De NSOB biedt hoogwaardige, uitdagende en innovatieve opleidingen, leerateliers en masterclasses, waarin altijd een brug wordt geslagen tussen theorie en praktijk.

denktank

De kennisfunctie van de NSOB komt naar voren in haar rol als denktank. De denktank van de NSOB verzorgt praktijkgericht én wetenschappelijk ingebed onderzoek.