nlen

Leeratelier Public Value

Over spanning tussen de ‘opgave’ en de ‘prestatie’

Start: 4 maart 2019

Wat is uw opgave? Werkzoekenden aan werk helpen, elke jongere een veilig thuis geven, goed onderwijs geven, of de wijk veiliger en de stad schoner te maken? Dag in, dag uit proberen we te werken voor de publieke zaak.  Het werken aan uw opgave of vanuit uw bedoeling is hierbij een nobel streven, maar dit is niet zonder uitdagingen. Uw werk en uw prestaties dienen ook verantwoord te worden in: meetbare indicatoren, afvinklijsten en protocollen, voor uw eigen organisatie en voor de buitenwacht.

De spanning tussen ‘opgave’ en ‘prestatie’ is inherent aan al het werk in het publieke domein. Uiteindelijk willen we maatschappelijke meerwaarde creëren (de opgave) en dit kunnen tonen aan de wereld (de prestatie). Werken in en met dit spanningsveld vergt de hand van de meester: écht publiek vakmanschap.

Dat komt zeker ook doordat de prestatie wel scherp gedefinieerd is, maar de opgave niet – dat wat de eigenlijk bedoeling is, is al snel politiek. Maar de vraag negeren is dat evenzeer. Gelukkig is er ook goede theorievorming hoe hiermee om te gaan. En gelukkig is er ook allerlei leerzame praktijk waarin het heel goed lukt of juist helemaal verkeerd gaat.

In het leeratelier Public Value ga je samen met topdocenten en andere deelnemers de uitdaging aan om praktijken te ontwikkelen, met methoden als Design Thinking, die tegelijk datgene voortbrengen wat burgers nodig hebben en die recht doen aan de opgave én de prestatie. Dat vergt soms nieuw denkwerk en inzichten vanuit de wetenschap, soms ook zien we voorbeelden in de praktijk waarin deze combinatie al succesvol is gebleken. Het ontwikkelen van je oriëntatie op de opgave, de beoogde maatschappelijke meerwaarde, het reflecteren op jouw eigen werkpraktijk en het benutten van aansprekende voorbeelden vormen de voornaamste ingrediënten van het dit leeratelier. Op deze manier streeft het leeratelier naar daadwerkelijke groei van public value.

Voor de aankomende editie hebben we wederom een ervaren docententeam, waaronder: Mei Li Vos, Jan Herman de Baas, Karin Geuijen, Mark van Twist & Arre Zuurmond.

Aanmelden kan middels het aanmeldformulier of via de knop rechts. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met opleidingsmanager Frank Norbruis, norbruis@nsob.nl

De leergang heeft mij door de gevarieerde sprekers en aangereikte tools geïnspireerd dagelijks nog meer te werken vanuit de bedoeling. Dit is toch waar het om draait als je werkt bij de overheid!

Natalie Jonkers | Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Alumna Public Value
brochure aanvragenAanmelden

Details

Voor wiePublieke professionals die de maatschappelijke meerwaarde van hun organisatie willen vergroten
Duur3 maanden
Studiebelasting6 dagen + voorbereidingstijd
Startdatum4 maart 2019
Inschrijfdeadline31 januari 2019
Deelnamekosten€ 3.950,--, BTW vrij
Decaan

prof.dr. M.J.W. (Mark) van Twist
dr. K.W.H. (Krijn) van Beek

Opleidingsmanager

F.M. (Frank) Norbruis MSc

norbruis(at)nsob.nl
070 3024916

 

projectmanager

L.M. (Linda) Frauenfelder
frauenfelder(at)nsob.nl
070 3024940

deel
  • controller GGZ
  • beleidsadviseur wonen
  • teamleider Economie, Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Arbeidsmarkt
  • senior adviseur financieel management