De druk op beleidsmakers om oplossingen aan te dragen voor maatschappelijke vraagstukken is groot. In onze tijd lijkt dit door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen almaar ingewikkelder te worden. De vraag is of we niet juist meer afstand moeten nemen tot vraagstukken om te begrijpen wat er eigenlijk gebeurt, en hoe we daar zelf, als beleidsambtenaar en overheid, tegenover staan. Deze tijd vraagt om een diepere, wijsgerige doordenking van de fundamenten, onderliggende waarden en vanzelfsprekendheden in de beleidspraktijk. Door hierbij stil te staan wordt het mogelijk om alternatieven te gaan zien.
dr. H. (Henk) den Uijl
De opleiding Filosofische Fundamenten van Beleid beoogt door kritische reflectie op beleidspraktijken en onderliggende paradigma’s ruimte te scheppen voor een beleidspraktijk die zich bewust is van de eigen aannames, en daardoor alternatieven kan zien. De opleiding is bedoeld voor senior beleidsambtenaren voor wie wijsgerige reflectie kan helpen om boven de waan van de dag uit te stijgen, meer omgevingsbewustzijn te creëren en daarmee meer diepgang en kwaliteit aan het beleid te geven.
We gaan niet op zoek naar onmiddellijke oplossingen, maar gaan met behulp van de filosofie kritisch en vertrouwensvol reflecteren op de beleidspraktijk, die gebaat is bij een denkperspectief. Het handelen ontvouwt zich van daaruit. Je leert beleid in het kader te plaatsen van brede ontwikkelingen op het gebied van kennis, politiek, samenleving en ethiek. Dit levert nieuwe invalshoeken op om te komen tot duurzame oplossingen van maatschappelijke vragen.
De lesdagen worden begeleid door ervaren én jonge filosofen die zich bewegen op het grensvlakken van filosofie, politiek en bestuur en bevatten een combinatie van interactieve hoorcolleges en actieve werkvormen, zoals reflectie-, lees- en schrijfoefeningen. Per lesdag behandelen we één onderwerp. Ter voorbereiding van de lesdagen worden teksten opgegeven. Bij iedere module maken de deelnemers een opdracht, die op de eerste dag van de daaropvolgende module worden gepresenteerd en besproken.
De docenten zijn: Josette Daemen, Paul Frissen, Menno Hurenkamp, Maurits de Jongh, Donald Loose, Robert van Putten, Daan Roovers, Henk den Uijl en Welmoed Vlieger.
Indien u inhoudelijke vragen heeft, kunt u contact opnemen met opleidingsmanager Teun Toonen; 06 134 23 203 of toonen@nsob.nl. Voor praktische vragen kunt u terecht bij projectmanager Chantal Groos; groos@nsob.nl of 070-302 4932