Inschrijving is gesloten! Summer Course Politieke Filosofie (30 en 31 augustus 2023)

Wie wil er nog ambtenaar worden? Het werk van ambtenaar lijkt steeds turbulenter te worden: ambtenaren worden meer genoemd in nieuwsberichten of rellen op sociale media en moeten verschijnen voor parlementaire enquêtes. Daarnaast krijgen ambtenaren te maken met een veranderend politiek landschap en een andere manier van omgang met bewindspersoon en leidinggevenden. Hoe vind je als ambtenaar je weg in die realiteit? En hoe blijf je als ambtenaar trouw aan jezelf, zonder de ordening zoals we die met elkaar hebben afgesproken te breken?

In de Summercourse Politieke Filosofie gaan we nader in op de verhouding tussen politiek en bestuur, over de betekenis van het ‘algemeen belang’ en over de rol van oordeelsvorming in de ambtelijke praktijk. Ook onderzoeken we met elkaar wat een goede bestuurlijke houding is: praktische wijsheid.  

Voor wie
Ambtenaren die in hun dagelijks werk de genoemde spanningen tegenkomen en daar verdiepend -met behulp van filosofische inzichten- mee aan de slag willen
Schaal
12 t/m 14
Duur
De opleidingsdagen zijn op woensdag 30 & donderdag 31 augustus 2023
Startdatum
Inschrijfdeadline
Deelnamekosten
€ 990,-, BTW vrij
Decaan

dr. H. (Henk) den Uijl

Opleidingsmanager

drs. C. (Christiaan) van der Kaaij

kaaij@nsob.nl

070-302 4916

Projectmanager

C.J. (Caroline) Murre MSc

murre@nsob.nl

070 –302 4926

Deze Summercourse is bedoeld voor ambtenaren die in hun dagelijkse praktijk de bovengenoemde spanningen tegenkomen en daar verdiepend -met behulp van filosofische inzichten- mee aan de slag willen gaan. De verdieping in het huis van Thorbecke waar de ambtenaar werkzaam is doet er niet toe: het gaat om die spanningen, die in gemeenteland of bij ZBO’s even goed ervaren kunnen worden als op rijksniveau.

Deelnemers hebben aan het einde van de Summercourse diverse inzichten opgedaan in (1) de spanningen tussen politiek en ambtenarij en (2) de ambiguïteit van het ‘algemeen belang’ en zijn (3) in staat om eigen vraagstukken of kwesties vanuit een filosofisch verdiepend perspectief te benaderen en verder te brengen.

!! Op het ogenblik kunt u zich niet meer aanmelden voor de Summer Course Politieke Filosofie.