Wat maakt een goede strateeg? Een goede strateeg is onmisbaar voor een goed functionerende, publieke institutie. Overheden staan immers voor ingewikkelde opgaven: ze moeten zorgvuldig balanceren tussen belangen in complexe beleidsnetwerken, maar tegelijkertijd daadkrachtig optreden. Maar ook tussen het realiseren van korte termijn beleidsopgaven en oog houden voor lange termijn ambities.
Prof. dr. M.J.W. (Mark) van Twist
drs. J.M. (Jorgen) Schram
De ‘strateeg’ moet daarom binnen een organisatie vaak afwisselend (en soms zelfs tegelijkertijd) kunnen opereren als kritisch adviseur, bruggenbouwer, dwarskijker, regisseur, waakhond, uitkijkpost, tegendenker, innovator en vernieuwer, of als het ‘geheugen van de organisatie’.
In het Leeratelier Strategie bespreek je met docenten en andere deelnemers verschillende perspectieven, ambities, uitdagingen en dilemma’s over en van strategie. Daarbij wordt strategie niet bezien als iets wat organisaties ‘hebben’, maar juist als iets wat mensen ‘doen’. Strategie krijgt vorm door het dagelijks handelen van professionals in het openbaar en in hun specifieke omstandigheden: strategie als handelingspraktijk. Het Leeratelier Strategie is daarmee zowel verdiepend als verbredend van aard: het reikt je enerzijds meerdere perspectieven aan op het vak van strateeg en de daarbij horende professionaliteit en daagt je anderzijds uit om die perspectieven te verbinden aan je eigen werkpraktijk en te reflecteren op je eigen professionaliteit.
Het docententeam voor het leeratelier Strategie is een mix van ervaren practitioners, experts uit het veld en geëngageerde academici. Docenten die in het verleden een bijdrage hebben geleverd zijn onder meer Mark van Twist, Gerda van Dijk, Paul Frissen, Karin Geuijen, Jorgen Schram, Nanke Verloo, Ernst ten Heuvelhof en Marcel Veenswijk.
Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met opleidingsmanager Christiaan van der Kaaij; 070 – 302 49 16 of kaaij@nsob.nl.