Publieke organisaties zijn continu aan verandering onderhevig, Een veranderende maatschappelijke context of een nieuwe interne dynamiek: het vereist een aanpak en sturing. Veel organisatieveranderingen en interventies starten vanuit de klassieke opvatting dat de organisatie een stuurbare machine is, maar verandertrajecten zijn vaak niet succesvol omdat ze de menselijke kant ervan negeren. Succesvol verandermanagement vereist focus op het gedrag van en de interactie tussen mensen.
Tijdens deze opleiding staat centraal hoe mensen omgaan met veranderingsprocessen en hoe ze daarin effectiever kunnen opereren. Je leert veranderingsprocessen beter analyseren en sturen en er effectief aan bij te dragen. De opleiding biedt een academische kapstok, met de nadruk op de menselijke kant ten tijde van verandering.
prof. dr. Marcel Veenswijk
Quirine Ganzeboom MSc
ganzeboom@nsob.nl
06 24 35 66 26
Cheryll van Leeuwaarde
leeuwaarde@nsob.nl
070 302 49 10
De opleiding bestaat uit vier intensieve themadagen (zie thema’s in het programma op de brochure), opgebouwd met verschillende onderdelen: een combinatie van interactieve colleges over de nieuwste theoretische inzichten, toepassing op de casuïstiek van deelnemers en discussie. Gedurende het leeratelier gaan deelnemers aan de slag met hun eigen casuïstiek en sluiten de cursus af met een eindopdracht.
Na het afronden van de opleiding hebben de deelnemers inzicht in interventies die gedrag, houding en vaardigheden van organisatieleden kunnen beïnvloeden. Ze hebben reflecterend vermogen ontwikkeld om samenhangende dimensies van complexe veranderingsprogramma’s te benoemen en zicht op de eigen stijl en voorkeur van handelen binnen de context van verandertrajecten.