Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

De wereld van het toezicht is in beweging. Er verandert veel. Zo maken nieuwe technologieën het mogelijk om inspecties helemaal anders uit te voeren. Ondertussen neemt de druk toe. De maatschappij eist maximale transparantie en als er iets misgaat, zijn de media er als eerste bij. Wat betekent dit voor de manier waarop we in Nederland toezicht organiseren? Welke invloed heeft dit op het vak van toezichthouder? Hoe moet je als toezichthouder omgaan met de media die kritisch meekijken? Hoe moeten toezichtorganisaties reageren op de roep om meer en meer transparantie? En hoe zorgen we ervoor dat burgers vertrouwen hebben én houden in het toezicht?

Voor wie
Professionals in de toezichtpraktijk
Schaal
12 t/m 16
Duur
9 maanden
Studiebelasting
gemiddeld 8 uur per week
Startdatum
Inschrijfdeadline
Deelnamekosten
€ 8.200,-- (BTW vrij)
Decaan

dr. Henk den Uijl

 

Opleidingsmanager

Annemarie van der Wilt

wilt@nsob.nl

070 - 3024927

 

Projectmanager

Sandra Poldermans

poldermans@nsob.nl

070 – 3024918

Deze vragen en meer behandelen we in het Leeratelier Toezicht en Naleving. Met wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van professionals uit de wereld van het toezicht. De toezichtpraktijk verandert voortdurend en dat maakt continue reflectie en ontwikkeling des te belangrijker. Het Leeratelier Toezicht en Naleving is dé plek voor die ontwikkeling – waar niet alleen individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het gehele veld van profiteren. 

In september 2023 start de 20ste editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving. Het leeratelier biedt professionals al sinds 2003 handvatten voor het omgaan met de uitdagingen van het toezicht. Deze professionals werken vaak op strategisch niveau aan toezichtvraagstukken of willen zich juist meer op dat niveau met het toezicht gaan bezighouden. In het leeratelier trekken deelnemers samen op om op een interactieve manier aan de slag te gaan met toezichtdilemma’s en -ontwikkelingen. Dat doen zij onder leiding van verschillende hoogleraren, onder wie prof.dr. Judith van Erp, prof.mr.dr. Ernst ten Heuvelhof, prof.dr. Frans Leeuw en prof.dr. Elianne van Steenbergen. Daarnaast helpen een aantal individuele en groepsopdrachten om de theorie en de praktijk van het toezicht aan elkaar te verbinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918).

Ontvang de brochure voor Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN) direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
Toezicht behoort tot de cruciale norm-bevestigende en norm-bewakende instanties in moderne democratieën. Toezichthouders kijken voortdurend naar anderen en speuren naar normafwijkend gedrag om daar vervolgens ook een oordeel over uit te spreken. Dit vergt een ingewikkelde balans van professionaliteit, precisie en prudentie - in onze opleiding reflecteren we op die spannende en belangrijke balans.
Prof.dr. Thomas Schillemans | Decaan | LTN