De wereld van toezicht is in beweging. Het is een razend interessant vakgebied met een grote maatschappelijk impact. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om inspecties helemaal anders uit te voeren. Ondertussen neemt de druk toe. Toezicht vindt vaker plaats in de context van maatschappelijke en politieke polarisatie. Wat betekent dit voor de manier waarop we toezicht organiseren? En voor het vak van toezichthouder? Hoe ga je om met de nieuwe mogelijkheden én risico’s die bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie met zich meebrengt? Hoe verhoud je je tot de media en burgers die kritisch meekijken? Moet je vooral kijken naar maatschappelijke effecten of het handhaven van de wet? Hoe opereert een toezichthouder onafhankelijk? Hoe reageer je op de roep om meer en meer transparantie? En hoe zorgen we ervoor dat burgers vertrouwen hebben én houden in toezicht?
dr. Henk den Uijl
Deze vragen en meer behandelen we in het Leeratelier Toezicht en Naleving. Met wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges dragen we bij aan de ontwikkeling van professionals uit de wereld van toezicht. De toezichtpraktijk verandert voortdurend en dat maakt continue reflectie en ontwikkeling des te belangrijker. Het Leeratelier Toezicht en Naleving is dé plek voor die ontwikkeling – waar niet alleen individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het toezichtveld van profiteren.
In september 2024 start de 21ste editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving. Het atelier biedt professionals al sinds 2003 handvatten voor het omgaan met de uitdagingen van toezicht. Deze professionals werken vaak op strategisch niveau aan toezichtvraagstukken of willen zich juist meer op dat niveau met toezicht gaan bezighouden. In het atelier trekken deelnemers samen op om op een interactieve manier aan de slag te gaan met toezichtdilemma’s en -ontwikkelingen. Dat doen zij onder leiding van verschillende hoogleraren, onder wie prof.dr. Judith van Erp, prof.mr.dr. Ernst ten Heuvelhof, prof.dr. Frans Leeuw en prof.dr. Caelesta Braun. Daarnaast helpen een aantal individuele en groepsopdrachten om de theorie en de praktijk van toezicht aan elkaar te verbinden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918).
!! Indien u de flyer op dit moment downloadt ontvangt u informatie over de editie die momenteel loopt. De nieuwe flyer met betrekking tot het leertraject dat het aankomende najaar start, wordt automatisch aan u nagezonden zodra deze beschikbaar is. Aanmelden voor LTN.021 is reeds mogelijk.