Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

Er verandert veel in het toezichtdomein. We leven in een maatschappij waar nieuwe technologieën ons de mogelijkheid geven om op andere manieren inspecties uit te voeren, waar transparantie een vereiste is, en waar de media er als eerste bij wanneer er mogelijk sprake is van gebreken in het toezicht. Dit roept vragen op over de manier waarop wij het toezicht in Nederland regelen en welke invloed dit heeft op het vak van toezichthouder. Hoe ga je om met de constante aanwezigheid van de media? Wat betekent transparantie voor toezicht organisaties? Hoe zorg je ervoor dat burgers vertrouwen hebben in het toezicht?

Voor wie
Professionals in de toezichtpraktijk
Schaal
12 t/m 16
Duur
9 maanden
Studiebelasting
gemiddeld 8 uur per week
Startdatum
Inschrijfdeadline
Deelnamekosten
€ 7.700,-- (BTW vrij)
Decaan

prof. dr. Thomas T. Schillemans

Opleidingsmanager

Henk den Uijl MA

uijl@nsob.nl

070 – 3024938

Projectmanager

Sandra Poldermans

poldermans@nsob.nl

070 – 3024918

Deze vragen en meer behandelen we in het leeratelier Toezicht en Naleving. Een opleiding die aan de hand van wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van professionals werkzaam in het toezicht. Het toezichtdomein is constant in beweging en wordt voor grote, nieuwe uitdagingen gesteld. Dit vereist dan ook voortdurend onderhoud, reflectie en ontwikkeling. Het Leeratelier Toezicht en Naleving biedt een plek voor die ontwikkeling, waar individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het professionele veld van kunnen profiteren.

In september 2020 zal de 17de editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving starten. Het leeratelier Toezicht en Naleving brengt sinds 2003 professionals, die veelal op strategisch niveau werken aan toezichtvraagstukken of die zich als zodanig willen ontwikkelen, de concrete kernvaardigheden voor de ontwikkeling van het toezicht bij. Het leeratelier is zo opgezet dat zij de deelnemers een actieve leeromgeving biedt.  De cursusdagen worden vormgegeven door verschillende hoogleraren, onder andere prof. dr. Judith van Erp, prof. dr. Frans Leeuw en prof. dr. Inge de Wolf. Daarnaast werken we in groepen aan een eindopdracht over een actueel toezichtsvraagstuk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918).

 

N.B. Als u de brochure downloadt dan geeft dit document u informatie over het leeratelier dat momenteel wordt uitgevoerd (editie 2019-2020). Dit document geeft u een goed beeld over de opbouw en de inhoud van het Leeratelier Toezicht en Naleving. De nieuwe brochure wordt medio april 2020 verwacht en zal dan automatisch aan u worden nagezonden.

Ontvang de brochure voor Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN) direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
Het Leeratelier Toezicht en Naleving geeft een actueel overzicht van de kennis, dilemma's en uitdagingen in het hedendaagse toezicht. Naast de theoretische onderbouwing is er ook veel ruimte voor het gesprek over de praktijk. Ook werk je in een groepje aan een onderzoek, dat was best pittig maar ook erg leerzaam omdat je het geleerde toepast op een actueel vraagstuk. Door de variatie in deelnemers heb ik ook veel geleerd over andere toezichthouders en is mijn blikveld verruimd. Het heeft me de mogelijkheid gegeven om met een herijkte frisse blik naar mijn werk te kijken. Kortom, een aanrader, ook als je al wat langer in het toezichtsveld werkt.
Dr.ir. J. Eland Gerritsen | Coördinerend/Special Inspecteur, NVWA