Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

De wereld van het toezicht is in beweging. Er verandert veel. Zo maken nieuwe technologieën het mogelijk om inspecties helemaal anders uit te voeren. Ondertussen neemt de druk toe. De maatschappij eist maximale transparantie en als er iets misgaat, zijn de media er als eerste bij. Wat betekent dit voor de manier waarop we in Nederland toezicht organiseren? Welke invloed heeft dit op het vak van toezichthouder? Hoe moet je als toezichthouder omgaan met de media die kritisch meekijken? Hoe moeten toezichtorganisaties reageren op de roep om meer en meer transparantie? En hoe zorgen we ervoor dat burgers vertrouwen hebben én houden in het toezicht?

Voor wie
Professionals in de toezichtpraktijk
Schaal
12 t/m 16
Duur
9 maanden
Studiebelasting
gemiddeld 8 uur per week
Startdatum
Inschrijfdeadline
Deelnamekosten
€ 8.200,-- (BTW vrij) - prijspeil 2023
Decaan

dr. Henk den Uijl

 

Opleidingsmanager

Annemarie van der Wilt

wilt@nsob.nl

070 - 3024927

 

Projectmanager

Sandra Poldermans

poldermans@nsob.nl

070 – 3024918

Deze vragen en meer behandelen we in het Leeratelier Toezicht en Naleving. Met wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van professionals uit de wereld van het toezicht. De toezichtpraktijk verandert voortdurend en dat maakt continue reflectie en ontwikkeling des te belangrijker. Het Leeratelier Toezicht en Naleving is dé plek voor die ontwikkeling – waar niet alleen individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het gehele veld van profiteren. 

In september 2023 start de 20ste editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving. Het leeratelier biedt professionals al sinds 2003 handvatten voor het omgaan met de uitdagingen van het toezicht. Deze professionals werken vaak op strategisch niveau aan toezichtvraagstukken of willen zich juist meer op dat niveau met het toezicht gaan bezighouden. In het leeratelier trekken deelnemers samen op om op een interactieve manier aan de slag te gaan met toezichtdilemma’s en -ontwikkelingen. Dat doen zij onder leiding van verschillende hoogleraren, onder wie prof.dr. Judith van Erp, prof.mr.dr. Ernst ten Heuvelhof, prof.dr. Frans Leeuw en prof.dr. Elianne van Steenbergen. Daarnaast helpen een aantal individuele en groepsopdrachten om de theorie en de praktijk van het toezicht aan elkaar te verbinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918).

 

!! Op het ogenblik kunt u zich niet meer aanmelden voor het Leeratelier Toezicht en Naleving, editie 2023-2024. Indien u de flyer op dit moment downloadt ontvangt u automatisch informatie over het volgende leeratelier, jaargang 2024-2025. U zich hiervoor aanmelden is al mogelijk.

Ontvang de brochure voor Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN) direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
Het Leeratelier Toezicht en Naleving (16e editie) is een verrijking geweest van mijn kijk op toezicht. Door casuïstiek ook vanuit een wetenschappelijk (en soms zelfs filosofisch) oogpunt aan te vliegen word je als deelnemer getriggerd om op een ander manier naar je eigen werkzaamheden als toezichthouder te kijken. De discussies die ontstaan met je medestudenten die weer vanuit hun ervaring putten, leveren je nieuwe inzichten op welke je naar gelieve aan je toolbox kunt toevoegen of aankaarten binnen je eigen organisatie. Als je dieper in de wereld achter het toezicht wilt duiken of jezelf wilt uitdagen om kritisch te kijken naar de zin en onzin van het toezicht, is het Leeratelier Toezicht en Naleving van de NSOB zeker een aanrader!
Jeroen Witter, Inspectie Leefomgeving en Transport