Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

Er verandert veel in het toezichtdomein. We leven in een maatschappij waar nieuwe technologieën ons de mogelijkheid geven om op andere manieren inspecties uit te voeren, waar transparantie een vereiste is, en waar de media er als eerste bij wanneer er mogelijk sprake is van gebreken in het toezicht. Dit roept vragen op over de manier waarop wij het toezicht in Nederland regelen en welke invloed dit heeft op het vak van toezichthouder. Hoe ga je om met de constante aanwezigheid van de media? Wat betekent transparantie voor toezichtorganisaties? Hoe zorg je ervoor dat burgers vertrouwen hebben in het toezicht?

Voor wie
Professionals in de toezichtpraktijk
Schaal
12 t/m 16
Duur
9 maanden
Studiebelasting
gemiddeld 8 uur per week
Startdatum
Deelnamekosten
€ 7.850,-- (BTW vrij)
Decaan

prof. dr. Thomas T. Schillemans

Opleidingsmanager

Henk den Uijl MA

uijl@nsob.nl

070 – 3024938

Projectmanager

Sandra Poldermans

poldermans@nsob.nl

070 – 3024918

Deze vragen en meer behandelen we in het leeratelier Toezicht en Naleving. Een opleiding die aan de hand van wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van professionals werkzaam in het toezicht. Het toezichtdomein is constant in beweging en wordt voor grote, nieuwe uitdagingen gesteld. Dit vereist dan ook voortdurend onderhoud, reflectie en ontwikkeling. Het Leeratelier Toezicht en Naleving biedt een plek voor die ontwikkeling, waar individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het professionele veld van kunnen profiteren.

In september 2021 zal de 18de editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving starten. Het leeratelier Toezicht en Naleving brengt sinds 2003 professionals, die veelal op strategisch niveau werken aan toezichtvraagstukken of die zich als zodanig willen ontwikkelen, de concrete kernvaardigheden voor de ontwikkeling van het toezicht bij. Het leeratelier is zo opgezet dat zij de deelnemers een actieve leeromgeving biedt.  De cursusdagen worden vormgegeven door verschillende hoogleraren, onder andere prof. dr. Judith van Erp, prof. dr. Frans Leeuw en prof. dr. Inge de Wolf. Daarnaast werken we in groepen aan een eindopdracht over een actueel toezichtsvraagstuk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918).

Ontvang de brochure voor Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN) direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
Het Leeratelier Toezicht en Naleving (16e editie) is een verrijking geweest van mijn kijk op toezicht. Door casuïstiek ook vanuit een wetenschappelijk (en soms zelfs filosofisch) oogpunt aan te vliegen word je als deelnemer getriggerd om op een ander manier naar je eigen werkzaamheden als toezichthouder te kijken. De discussies die ontstaan met je medestudenten die weer vanuit hun ervaring putten, leveren je nieuwe inzichten op welke je naar gelieve aan je toolbox kunt toevoegen of aankaarten binnen je eigen organisatie. Als je dieper in de wereld achter het toezicht wilt duiken of jezelf wilt uitdagen om kritisch te kijken naar de zin en onzin van het toezicht, is het Leeratelier Toezicht en Naleving van de NSOB zeker een aanrader!
Jeroen Witter, Inspectie Leefomgeving en Transport