Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Wat politiek is en hoe ze wordt bedreven, is in beweging.

Voor wie
Organisaties die hun politiek-bestuurlijke sensitiviteit willen vergroten
Duur
2-8 dagen
Deelnamekosten
Op aanvraag
Decaan

Dr. Martin Schulz 

schulz@nsob.nl

 

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is een belangrijk aspect van ambtelijk vakmanschap. Het is iets dat je kan zien. Bijvoorbeeld in de betekenis van analyseren en doorgronden van verhoudingen, belangen en posities. Als je dat ziet dan herken je de politiek-bestuurlijke dynamiek van het ambt. Tegelijkertijd is het ook iets dat je doet. Bijvoorbeeld door met de juiste mensen te praten, door je bestuurder de juiste dingen te laten zeggen of niet en door teksten zo te formuleren dat ze precies de reactie oproepen die je beoogt. Dit zien en doen van politiek-bestuurlijke sensitiviteit staat in dit maatwerkprogramma centraal. Dat betekent tegelijkertijd dat dit een programma is waarbij het zelf zien en doen de rode draad is. We bespreken casuïstiek en koppelen terug tot eigen dossiers. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is namelijk niet iets waar je abstract over kunt leren, het is een manier van zien en doen waar je je bewust van kunt worden en waarin je een eigen stijl ontwikkelt.

Het doel van het programma is het versterken van de persoonlijke radar voor politiek-bestuurlijk sensitieve situaties. Docenten zullen wetenschappelijke theorievorming en inzichten uit (eigen) onderzoeken delen en inzicht verschaffen in de politieke spelregels, de verschillende logica’s en spanningen en in gesprek met de deelnemers verkennen hoe het politiek-bestuurlijke krachtenveld zich anno nu beweegt, zowel in algemene zin als in eigen casuïstiek.

Rondom deze thematiek hebben wij een ervaren docententeam opgebouwd, waaronder: Paul Frissen, Tom van der Meer, Martin Schulz, Mei Li Vos, Alex Sheerazi, Hans de Bruijn en Mark van Twist.