Strategisch vermogen

Het maatwerkprogramma ‘Strategisch vermogen’ richt zich op de ontwikkeling en stimulering van het strategische component van de organisatie als geheel en van haar medewerkers in het bijzonder.

Voor wie
Organisaties die hun strategisch vermogen willen vergroten
Duur
1-12 dagen
Deelnamekosten
Op aanvraag
Decaan

Drs. Jorgen Schram

schram@nsob.nl

Publieke organisaties staan voor een keur aan strategische opgaven. Opgaven die onder andere gaan over verwachtingen van burgers en bedrijven, verhoudingen tussen overheidsinstanties en brede maatschappelijke trends en ontwikkelingen.

Het hebben van een strategie in deze complexe omgeving is hierbij noodzakelijk, maar niet genoeg. Er is behoefte aan strategisch vermogen van de organisatie en haar medewerkers, de capaciteit om strategisch om te gaan met onzekerheid in een dynamische context. Het herkennen van de vraagstukken van vandaag, morgen én overmorgen. Weerbaar zijn voor uitdagingen van buiten en wendbaar optreden bij ontwikkelingen in de samenleving. In staat zijn om te reageren op het onverwachte, zonder stuurloos te worden. Bovendien gaat dit strategisch handelen ook om het vermogen om samen de toekomst van de organisatie vorm te geven.

Of het nou over duurzaamheid, kansengelijkheid,  ondermijnende criminaliteit, energietransities of vergrijzing gaat. Voor elk van die complexe, strategische vraagstukken geldt dat er zorgvuldig gebalanceerd dient te worden tussen belangen in de eigen ambtelijke organisatie, complexe beleidsnetwerken en lokale, provinciale én (inter)nationale politiek.

Rondom deze thematiek hebben wij een ervaren docententeam opgebouwd, waaronder: Mark van Twist, Gerda van Dijk, Martijn van der Steen, Katrien Termeer, Geert Teisman. Nanke Verloo, Marcel Veenswijk, Karin Geuijen, Ernst ten Heuvelhof, Barbara Vis en Paul Frissen.

De mogelijkheden voor maatwerktrajecten variëren van een eendaagse workshop tot een leertraject van meerdere dagen. De afgelopen jaren hebben we diverse incompanytrajecten 'strategisch vermogen' mogen vormgeven waaronder voor de Belastingdienst, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, gemeente Utrecht en Kamer van Koophandel.

Heeft u interesse in een maatwerkprogramma over strategie en strategisch vermogen? Neem dan contact op met Jorgen Schram die als decaan verantwoordelijk is voor het leeratelier Strategie en diverse incompany trajecten Strategisch Vermogen.