Toets der Kritiek

Goede voorstellen voor beleid of aanpak in uitvoering kunnen de toets der kritiek doorstaan. Ambtenaren kennen idealiter de antwoorden op vragen en de reacties op kritieken al voordat een voorstel in de praktijk wordt gebracht of openbaar wordt gemaakt. Daarom heeft de NSOB de Toets der Kritiek ontwikkeld. De Toets der Kritiek test vanuit wetenschappelijke kennis en inzichten de robuustheid van een voorstel voor beleid of uitvoering en draagt bij aan het verder 'harden' van dat voorstel tegen kritiek. De Toets der Kritiek is een kritische interventie, tijdens het proces, op het moment dat bijstellen nog mogelijk is.  

Voor wie
Ambtenaren met een voorstel voor beleid en/of uitvoering
Deelnamekosten
4.400 (exclusief BTW)
Decaan

Dr. J.M. (Martin) Schulz

070 - 302 49 10

schulz@nsob.nl

 

De Toets der Kritiek is een laagdrempelige manier om een kritische en tegelijkertijd intellectueel goed onderlegde blik van buiten naar binnen te halen. En dat gebeurt op het moment dat de kritische blik er ook echt toe doet: het houdt een actueel voorstel en alle dilemma's die daarbij horen tegen het licht. De Toets doorbreekt bestaande denkpatronen en stelt vooronderstellingen ter discussie. Vraagstukken of thema's die zich voor de Toets der Kritiek lenen zijn actueel aan de orde en dienen op relatief korte termijn in openbare actie te resulteren, bijvoorbeeld omdat er concreet iets anders wordt in de uitvoering of de bewindspersoon een brief aan de Kamer moet gaan sturen. Ook actuele vraagstukken waarin beleid en uitvoering worden verbonden zijn geschikt.

Benieuwd naar de Toets der Kritiek of op dit moment of zelf bezig met een voorstel voor beleid en/of uitvoering? Vraag dan via onderstaande gegevens de brochure voor de Toets der Kritiek op!

Ontvang de brochure voor Toets der Kritiek direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.