Of het nu gaat om klimaat, ruimtelijke ordening, migratie, wonen, energie, stikstof, democratische vernieuwing of een ander complex dossier – veel van de grote vraagstukken van deze tijd kennen geen hapklare oplossing. Toch lijkt er steeds meer van de overheid te worden verwacht: de staat wordt gezien als bedenker én uitvoerder van oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Voor ambtenaren en publieke leiders brengt deze dynamiek vanzelfsprekend druk met zich mee. Onder die druk is het niet altijd makkelijk om de juiste rol te vinden en om tot bevredigende antwoorden te komen op de complexe vragen waarmee zij te maken krijgen.
Lesdagen: (3 oktober 2025 , 28 november 2025, 9 januari 2026, 6 maart 2026)
dr. H. (Henk) den Uijl
In de opleiding Wijsheid in Beleid krijg je inzicht in de fundamentele dilemma’s die ten grondslag liggen aan politiek beleid, en krijg je denkgereedschap om met deze dilemma’s op een wijze manier om te gaan. Je reflecteert op je eigen rol als mens en ambtenaar, op de rol van de bureaucratie en de verhouding tot politiek en samenleving.
Je leert onmiddellijke oplossingen uit te stellen, niet te snel naar interventies te grijpen, maar met behulp van de filosofie kritisch en vertrouwensvol reflecteren op de ambtelijke praktijk, de overheid, de democratie en de democratische rechtsstaat. Het handelen ontvouwt zich vanuit dit denkperspectief.
Indien u inhoudelijke vragen heeft, kunt u contact opnemen met opleidingsmanager Teun Toonen; 06 134 23 203 of toonen@nsob.nl. Voor praktische vragen kunt u terecht bij projectmanager Chantal Groos; groos@nsob.nl of 070-302 4932