Van bestuurders en ambtenaren in het openbaar bestuur wordt gevraagd dat zij ‘het goede doen’, of ‘doen wat nodig is’. Het klassieke begrip hiervoor is praktische wijsheid. Maar hoe word je dat? En hoe doe je dat? Het einde van de winter, in de voorjaarsvakantie, is een uitgelezen moment om hierop te reflecteren.
dr. Henk den Uijl
Jesse Dusseljee MSc
dusseljee@nsob.nl
070 - 3024910
Sandra Poldermans
poldermans@nsob.nl
070 - 3024910
We leven in een tijd waarin dilemma’s zich in steeds intensere mate voor lijken te doen in het openbaar bestuur. Er wordt (te) veel van het openbaar bestuur verwacht, al dan niet omdat we die verwachtingen zelf extreem hoog leggen. Met de beste bedoelingen werken we aan goed uitgedachte plannen om een bijdrage te leveren aan het leven van burgers, maar toch lopen we – zowel in onze eigen organisatie als daarbuiten - regelmatig tegen een muur van onbegrip en weerstand aan.
Waarden en normen kunnen botsen. In deze wintercourse gaan we op zoek naar hoe dat komt en wat de mogelijkheden zijn om in die precaire situaties toch goed te handelen, met aandacht voor jezelf én je omgeving, vanuit praktische wijsheid. Dat doen we zowel diepgravend, gebruik makend van de klassieke en moderne filosofie, alsook praktisch en in gesprek, toegespitst op uw eigen bestuurlijke vragen. We kijken daarbij naar wat het vraagt om vrijmoedig te handelen in een context waar belangen, macht en politiek meespelen, en waarin handelen niet zonder risico is en 'het goede doen' soms zelfs onmogelijk lijkt. U krijgt hiervoor handvatten, heuristieken en attitudes aangereikt.
Deelnemers zijn ervaren ambtenaren bij het Rijk, provincies of gemeenten die te maken hebben met ethische vraagstukken in de politiek, de organisatie, als leidinggevende, maatschappelijk partner of adviseur. De tweedaagse wordt begeleid door Marloes van der Werf en Henk den Uijl. Paul Wouters treedt daarnaast op als docent.