Analyse Volkskrant | Waar ging het fout met de coronasteun? Bij de gulle gever of bij de gretige ontvanger?

NSOB |  Analyse Volkskrant | Waar ging het fout met de coronasteun? Bij de gulle gever of bij de gretige ontvanger?

Waar ging het fout met de coronasteun? Bij de gulle gever of bij de gretige ontvanger?

Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren, bleek vrijdag uit berichtgeving van de Volkskrant. Deze was daarvoor niet bedoeld. Maar om hoeveel bedrijven ging het en hoe verwijtbaar is dat eigenlijk?

‘Geen zorgen: er gaat vast iets mis’, ‘er zal vast wat ontglippen’ en ‘het zal nooit perfect zijn’. De coronasteun van het kabinet werd bij introductie en uitvoering omhangen met disclaimers van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en andere betrokkenen. Dat was niet voor niets. Om de economie en bedrijven overeind te houden werd dit voorjaar in allerijl de looncompensatieregeling (NOW) opgetuigd. Een proces waar uitvoeringsinstantie UWV normaal gesproken anderhalf jaar over doet, moest nu in drie weken worden uitgevoerd.

[..]

De vraag is nu vooral: hoe kan de schade worden beperkt? Voor de belastingbetaler, voor de goedwillende coronasteunontvangers en voor de overbelaste uitvoerende instanties die straks alles recht moeten trekken? [..]

‘Het zal een lang proces worden, dat is niet anders’, zegt bestuurskundige Paul Frissen. ‘En ik denk dat de regering wel heeft ingecalculeerd dat als de epidemie straks echt voorbij is, er allerlei onderzoeken komen, misschien in de vorm van een parlementaire enquête. 

Dit artikel is verschenen op 4-12-2020 en geschreven door Marieke de Ruiter en Remco Anderson. Lees het volledige artikel hier.

Deel dit artikel via TwitterLinkedInFacebook