
Per 1 maart 2025 is dr. Marlies Honingh benoemd als bijzonder hoogleraar op de leerstoel Maatschappelijke bestuurskunde, in het bijzonder Maatschappelijke democratie. Deze nieuwe leerstoel, met een omvang van 1 dag in de week, is gevestigd bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) en is mogelijk gemaakt door de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).
Bijzondere leerstoel
Deze bijzondere leerstoel richt zich op maatschappelijke democratie, het gezamenlijke proces van het organiseren van onze samenleving. Democratie bestaat uit twee onderdelen: een electorale en een maatschappelijke component. In de maatschappelijke component spelen veel maatschappelijke en semipublieke organisaties een cruciale rol, omdat zij wettelijke taken uitvoeren en dagelijks in contact staan met burgers. Toch weten we relatief weinig over de rol van deze organisaties in het versterken van de democratie en de afwegingen die zij maken. Dit geldt zowel op bestuurlijk niveau als in de interactie met burgers. Het onderzoek en onderwijs van deze leerstoel zijn gericht op het begrijpen van hoe maatschappelijke organisaties omgaan met democratische ruimte en hun rol als schakel tussen burgers en overheden. Dit is een bijzonder relevant en actueel vraagstuk, gezien de zorgen over de veerkracht van onze democratie. De leerstoel sluit aan op onderwijs-, onderzoek- en impactactiviteiten van zowel USBO als NSOB.
Marlies Honingh
Marlies Honingh (1979) studeerde pedagogische wetenschappen in Leiden, promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar hybriditeit als gevolg van marktwerking in het onderwijs. Sinds 2008 werkt zij aan de Radboud Universiteit binnen de vakgroep Bestuurskunde, thans met een klein aanstelling, en vanaf september 2024 is Marlies tevens werkzaam bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Daar is zij betrokken bij het executive onderwijs in verschillende leergangen en werkt zij aan onderzoekprojecten op het terrein van burgerschap, ondeugend deugen en het accrediteren van bestuurders.
Haar onderzoeksinteresse omvat thema’s als democratie, democratische erosie, burgerschap, coproductie, sturing en toezicht in maatschappelijke organisaties. Zij publiceerde veelvuldig in internationale wetenschappelijke tijdschriften op het terrein van bestuur, bestuurskunde, toezicht en onderwijsbestuur. Haar maatschappelijke betrokkenheid blijkt niet alleen uit haar publicaties en het onderwijs aan professionals, maar ook uit haar inzet voor de Vereniging voor Bestuurskunde, waar zij sinds 2023 voorzitter van is. Daarnaast is Marlies voorzitter van de programmaraadcommissie ‘Werken in het Onderwijs’ van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek. Zij is lid van de Wetenschapskamer van de VO-Raad en voorzitter van de evaluatie en monitoringcommissie intern toezicht in het onderwijs en kinderopvang.
USBO
Het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), Universiteit Utrecht, verzorgt onderwijs en verricht onderzoek op het brede gebied van de bestuurs- en organisatiewetenschappen. De nadruk ligt op het verrijken van kennis over het besturen en organiseren van publieke vraagstukken, in wisselwerking met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. De leidende vraag daarbij is hoe publieke organisaties en particuliere organisaties met een publieke taak met actuele maatschappelijke vraagstukken omgaan, hun publieke verantwoordelijkheden vormgeven en publieke waarde leveren. Het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap is één van de drie departementen binnen de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO).
De bijzondere leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroepen Public governance van de afdeling Public Governance & Management (PGM). Prof.dr Albert Meijer is afdelingsvoorzitter, prof.dr Mirko Noordegraaf is hoofd departement.
NSOB
De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur is een interuniversitair opleidingsinstituut dat al vele decennia executive opleidingen ontwikkelt en verzorgt, en tevens investeert in wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek. Dat gebeurt vanuit de Denktank, waarin hoogleraren, gepromoveerde onderzoekers, jonge getalenteerde afgestuurde onderzoekers en practitioners samenwerken aan onderzoek naar complexe en dikwijls actuele vraagstukken uit het openbaar bestuur. De Denktank van de NSOB kenmerkt zich door vanuit de praktijk geïnspireerd en voor de praktijk relevant onderzoek. Wetenschappelijke inbedding zorgt ervoor dat dit onderzoek uitstijgt boven waarnemingen van alledag. Verwondering is een kernbegrip voor de denktank van de NSOB.
Het bestuur van de NSOB bestaat uit de decanen prof. dr. Mark van Twist en prof. dr. Martijn van der Steen, en de directeur van de school, dr. Myrte Ferwerda. Een Raad van Toezicht waakt over de kwaliteit van het instituut.