Promotie Henk den Uijl: Practical Wisdom in Governance

NSOB | promotie Henk den Uijl:  Practical Wisdom in Governance

Op woensdag 12 januari 2022 verdedigde Henk den Uijlzijn proefschrift Practical Wisdom in Governance, Ambiguity, Politics and Democratization in Supervising Care Institutions aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Maatschappelijke organisaties, zoals zorg- of onderwijsinstellingen, zijn vergeten dat ze een rol spelen in ons politiek bestel: lokale betrokkenheid van burgers bij de vraag wat 'het goede leven' is. Er is daarom een democratisering van bestuur, toezicht en alledaagse praktijk van zorg vereist. De vraag wat goede zorg is, of wat goed organiseren is, blijken geen technische vragen te zijn die je op kunt lossen door expertise toe te passen of door 'de bedoeling' te achterhalen. Den Uijl: “Het blijken politieke en morele vragen te zijn die vooral 'praktische wijsheid' vragen. Dit veronderstelt geen 'hoge morele toon', maar juist eerder een realiteitsbesef dat moraliteit in bestuurlijke zin altijd samenhangt met macht, dat tegenspraak vereist is, en dat soms moraliteit ook tegen je kan werken.”

Dr. Henk den Uijl is als onderzoeker en opleidingsmanager verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Voor meer informatie en mogelijkheid tot downloaden van het proefschrift is mogelijk via deze link  

 

Deel dit artikel via TwitterLinkedInFacebook