State of science 2 op 27 nov 2019 – (be)Stuurkunde in de energietransitie?

State of science 2 – Actualiteitencollege 27 november 2019
  • Locatie:           Willem de Kooning Academie                         Wijnhaven 61 Rotterdam
  • Zaal:                WH 02.110, ‘interaction station WKA’
  • Datum:             27 november 2019 Inloop 18.30
  • Programma:    19.00-21.00 prof. dr. Derk Loorbach (EUR DRIFT)

Prof. dr. Martijn van der Steen (EUR & NSOB) en Kristel Lammers (programmadirecteur Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën)

(be)Stuurskunde in de energietransitie?

Nu de Hoge Raad zowel rond CO2 als stikstof de politiek een halt toe heeft geroepen, lijkt het ook tijd voor een fundamentele reflectie op de rol van bestuurskunde en beleid ten aanzien van de complexe maatschappelijke problemen. Hoe heeft het zover kunnen komen, ondanks alle kennis, adviezen wetenschappelijke ondersteuning van beleid? Deze avond gaan we in gesprek met de hoogleraren Van der Steen (NSOB en EUR) en Loorbach (DRIFT/EUR) die elk op hun eigen manier al langer bezig zijn met de rol van sturing in transities.

Prof. Van der Steen legt nadruk op de verschillende sturingsstijlen van overheden en hoe die elk op eigen wijze van invloed zijn op maatschappelijke verandering. Prof. Loorbach laat zien hoe maatschappelijke vormen van sturing van buitenaf druk op beleid organiseren om zo richting te geven. Vanuit hun actuele  samenwerking delen zij deze avond hun ideeën en gedachten hoe overheidssturing gericht op het realiseren van gewenste transities er uit zou kunnen zien, gericht op de energietransitie. In de kern van hun pleidooi zit een heroverweging van de rol en aard van beleid als incrementeel proces: een transitieperspectief vraagt om gericht incrementalisme. Maar kan de bestuurskunde dat wel leveren? Zo gaat het gesprek over de energietransitie en sturing, maar óók over de rol en bijdrage van de bestuurskunde zelf in tijden van transities.

Kristel Lammers, programmadirecteur NP RES) reflecteert vanuit haar praktijk op de mate waarin en de manier waarop bestuurskunde en transitiekunde haar helpen in de praktijk en waar het knelt.

Aanmelden kan via deze link

Deel dit artikel via TwitterLinkedInFacebook