Summercourse Algoritmisering (24 t/m 26 aug 2020)

NSOB | Summercourse Algoritimisering 24-26 aug 2020

Data lijken het nieuwe goud te zijn. Grote bedrijven als Facebook en Google verdienen al langer veel geld aan het verzamelen van data, maar ook overheden beschikken over enorme hoeveelheden data. In die data schuilt een enorme belofte om te komen tot nieuwe inzichten, efficiënter om te gaan met schaarse middelen of sneller te komen tot oplossingen. In dat kader wordt ook wel gesproken van ‘algoritmisering’ in het openbaar bestuur, verwijzend naar het vermogen van overheidsorganisaties om patronen in de data te ontdekken en die te vertalen naar relevante beleidsinterventies. Tegelijkertijd is het gebruik van data ook niet zonder risico. Denk aan de vooroordelen die verscholen zitten in data die versterkt worden met algoritmes maar ook ethische vragen die er achter vandaan komen. 

Tijdens een driedaagse summercourse verkennen we de impact van algoritmisering in het openbaar bestuur en gaan deelnemers onder leiding van prof. dr. Valerie Frissen (directeur van het SIDN fonds en bijzonder hoogleraar Digital Technologies & Social Change aan de Universiteit Leiden), drs. Paul Strijp (adviseur nieuwe technologie en data bij de provincie Noord-Holland) en drs. Jorgen Schram (onderzoeker en opleidingsmanager bij de NSOB en buitenpromovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) in gesprek met vooraanstaande wetenschappers en praktijkdeskundigen. 

Onder meer dr. Haroon Sheikh (WRR), dr. Linda Kool (Rathenau Instituut), dr. Marlies van Eck (Universiteit Leiden), prof. dr. Michel van Eeten (TU Delft), prof. dr. Albert Meijer (Universiteit Utrecht), drs. Vera de Witte (CBS), drs. Aik van Eemeren (gemeente Amsterdam) en drs. Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland) zullen tijdens de driedaagse een bijdrage verzorgen.  

Deel dit artikel via TwitterLinkedInFacebook