Interdepartementale Management Leergang (IML)

Op initiatief van de departementen en in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken hebben de Nederlandse School voor Openbaar bestuur en Berenschot in 1996 de Interdepartementale Management Leergang (IML) ontwikkeld.

Voor wie
Managers in de schalen 14 en 15 van de departementen, incl. uitvoeringsorganisaties
Schaal
14 en 15
Duur
15 maanden
Studiebelasting
640 uur
Startdatum
Deelnamekosten
€ 20.995,--, BTW vrij (inclusief opleidingsgeld, literatuur- en verblijfskosten)
Decaan

Prof.dr. P. (Paul) Frissen, NSOB

R. (Roeland) Stolk MSc, Berenschot

 

Opleidingsmanager

Annemarie van der Wilt MSc

070 - 3024927

wilt@nsob.nl

 

Projectmanager

drs. M. (Marije) Plooij-van Ruiten

070 - 3024921

plooij@nsob.nl

Zowel in oktober 2024 (IML.042) als in januari 2025 (IML.043) start een nieuwe uitvoering van de IML. Binnengekomen aanmeldingen worden verdeeld over deze uitvoeringen, mede op basis van de doorgegeven toewijzing door het betreffende departement en op basis van beschikbaarheid van deelnameplaatsen.

De IML voorziet in de behoefte aan verdieping en reflectie voor hogere ambtenaren binnen de rijksdienst.

In de IML staat de vraag centraal hoe je als manager inhoud met proces kunt verbinden in een beleidscontext. De rol van inhoudelijk adviseur, die van procesontwerper en organisator spelen afwisselend een rol. De vraag ‘hoe verkrijg ik invloed en hoe hou ik invloed’ zal op de achtergrond steeds meespelen, evenals de contexteigenschappen van ‘chaos en ambiguïteit’ die adaptief leiderschap noodzakelijk maken. Ook de vaardigheden van ‘doelformulering, besluitvorming en uitvoering’ zijn frequente referentiepunten.

LET OP: Aanmelding voor de IML verloopt via het eigen departement. De MD- of opleidingsfunctionarissen schrijven de deelnemers, die eerst binnen het eigen departement zijn geselecteerd, in bij de NSOB. Voorafgaand aan de introductiedag heeft iedere deelnemer een uitgebreid intakegesprek met de leercoach.

Ontvang de brochure voor Interdepartementale Management Leergang (IML) direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
De kruisbestuiving tussen theorie en praktijk en tussen beleid en uitvoering, het hoogwaardige curriculum en de inzet van topwetenschappers en -practitioners maken de IML tot een opleiding die geen enkele leidinggevende in de Rijksdienst mag missen.
Prof.dr. Paul Frissen | Decaan Interdepartementale Management Leergang (IML)
NSOB | Paul Frissen