Leeratelier Gedrag en Bestuur

Bij alle complexe vraagstukken waarvoor de overheid zich gesteld ziet, speelt gedrag en gedragsbeïnvloeding een grote rol. Van de klimaattransitie tot aan minder afval op straat, van de aanpak van ondermijning tot aan zakkenrollers, en van mensen met problematische schulden tot aan de communicatie van de Belastingdienst. Steeds spelen bewuste en onbewuste gedragskeuzes een grote rol in de realisatie van publieke waarden. Dat maakt het voor ambtenaren relevant om kennis van gedrag op te doen om die vervolgens toe te kunnen passen in de eigen praktijk.

Voor wie
Senior beleidsmakers (gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau)
Duur
7 maanden
Studiebelasting
7 dagen + voorbereidingstijd
Startdatum
Deelnamekosten
€ 4.990,--, BTW vrij
Decaan

Prof. dr. Thomas Schillemans

Opleidingsmanager

Robin Hill MSc

06 29 555 415

hill@nsob.nl

Projectmanager

Sandra Poldermans

070 – 3024918

poldermans@nsob.nl

 

In dit leeratelier staat centraal hoe beleid, uitvoering en toezicht kan worden versterkt door inzicht in menselijk gedrag te combineren met kennis over hoe dat gedrag gestuurd kan worden. Het biedt deelnemers praktische handvatten om binnen hun eigen werk mee aan de slag te kunnen. Onder leiding van diverse docenten (waaronder dr. Klaas Dijkhoff en prof.dr. Paul Frissen) gaan we in op de verschillende manieren van gedragsbeïnvloeding en de grenzen daarvan. Daarnaast gaan we op bezoek bij praktijken waar gebruik wordt gemaakt van dergelijke inzichten om zo inspiratie te krijgen voor onze eigen praktijk.

Het leeratelier richt zich op senior ambtenaren die werkzaam zijn binnen de overheid en zich bezighouden met beleidsontwikkeling, -uitvoering, en/of toezicht/evaluatie. Het leeratelier is bedoeld voor ambtenaren die voor de effectiviteit van hun werk afhankelijk zijn van gedrag(sverandering) bij burgers en gedragskennis willen integreren in hun eigen praktijken. De interactieve werkwijze en diverse samenstelling van het leeratelier, vraagt om een open en actieve houding zodat deelnemers van elkaars vraagstukken leren en elkaar inspireren.

Voor de actuele programmabeschrijving, de cursusdata en meer informatie over dit leeratelier kunt u contact opnemen met Robin Hill via hill@nsob.nl.

Ontvang de brochure voor Leeratelier Gedrag en Bestuur direct in uw inbox
De algemene voorwaarden van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zijn hier te downloaden.
Met kennis van gedrag is veel mogelijk in de publieke sector – in dit leeratelier gaan we samen op zoek naar mooie voorbeelden, overtuigende toepassingen maar ook prikkelende lessen en inzichten.
prof.dr. Thomas Schillemans, decaan Leeratelier Gedrag en Bestuur