Atelier

In het Atelier biedt de NSOB ruimte voor reflecteren, voor spiegelen en verdiepen rond actuele complexe vraagstukken met individuele professionals, teams, groepen, organisaties en netwerken.

Het Atelier

Er zijn tal van uitdagingen in het openbaar bestuur waar geen gemakkelijke antwoorden op te vinden zijn. Uitdagingen die bovendien voortdurend veranderen en betrekking hebben op verschillende beleidsdomeinen en overheidsniveaus. Bij dit soort taaie vraagstukken helpt het om vanuit verschillende perspectieven te kijken en met verschillende soorten kennis en ervaringen tot nieuwe inzichten te komen. Dit kan in de vorm van reflectie op eigen of toekomstige vraagstukken. In het atelier bundelt de NSOB haar jarenlange ervaring met onderzoek en onderwijs om bijeenkomsten en trajecten te organiseren waar deelnemers nieuwe inzichten en kennis opdoen over actuele vraagstukken waar ze mee bezig zijn.  Dat doen we in een samen met de opdrachtgever ontwikkelde bijeenkomsten.

Het atelier is een plek om te ontdekken, samen te zoeken en te werken aan nieuwe oplossingsrichtingen. We volgen daarbij een specifieke, op maat gemaakte methode. Een aantal elementen zijn daarbij kenmerkend:

  • De nadruk ligt op reflectie. Dat kan door in gesprek te gaan met anderen, ruimte te creëren of een vraagstuk vanuit een andere hoek te bekijken. Door te spiegelen, te confronteren, te verdiepen of juist los te laten. Reflectie kan gaan over onszelf, onze rol, de groep en de opgave. In die reflectie ontstaat er ruimte om samen dat wat we niet weten, te ontdekken en samen de mogelijke denk- en mogelijk ook oplossings- richtingen te onderzoeken en vorm te geven;
  • Verkennen en aanreiken van perspectieven: geen van de betrokkenen heeft hét antwoord of dé waarheid in pacht. Door met afstand te kijken, door als het ware ons van de dansvloer naar het balkon te verplaatsen, verkennen we vanuit verschillende perspectieven een ontwikkeling of probleem;
  • Een beweging bewerkstelligen: elk arrangement kent een of meerdere momenten waarin de interactie in het moment leidend is. Naast die momenten gaat het (juist) om het proces dat gezamenlijk wordt doorlopen dat iets losmaakt, in beweging brengt en verder brengt. Het gaat dus ook over wat tussen de georganiseerde momenten in gebeurt en de beweging die dat helpt te bewerkstelligen;
  • Gezamenlijke verantwoordelijkheid: er is een gedeelde verantwoordelijkheid voor de betrokkenen vanuit de NSOB en de opdrachtgever. We bieden geen ‘standaardproduct’ aan dat wordt uitgevoerd. Samen kijken we naar een passende vorm en rolverdeling: welke kennis en vragen worden vanuit de praktijk ingebracht en welke vanuit de NSOB? Daarbij gaat de NSOB uiteindelijk over de vormgeving van het proces.

Arrangementen

Het samen vormgeven van het traject is het uitgangspunt binnen het atelier. We werken met een aantal arrangementen.  We leveren altijd maatwerk, dat wil zeggen dat we onze expertise inzetten om tot een geschikte vorm te komen en met de opdrachtgever samen kijken wat passend is. Onderstaande voorbeelden dienen ter inspiratie voor toekomstige trajecten.

Afbeelding
Weg die achter een boom verdwijnt
een traject van, voor en door deelnemers waarin deelnemers worden uitgedaagd om met frisse blik de eigen praktijk opnieuw te bekijken en te onderzoeken.
Afbeelding
Handspiegel
ruimte om niet alleen met directe collega’s maar ook met ‘verdere’ collega’s uit te wisselen over dilemma’s en vragen die spelen.
Afbeelding
Rubikscube met een zijde half gedraaid
een terugkerend moment voor professionals die aan complexe vraagstukken werken om op hun werk, en op de verschillende dilemma’s en vraagstukken die in het werk voorbij komen te reflecteren.
Afbeelding
Twee schaakstukken
een spel waarbij bewustwording centraal staat: door te ervaren in plaats van enkel te horen, ontstaat er een ander soort leereffect. Momenteel bieden wij een serious game omgaan met signalen aan.
Afbeelding
Schildersezel met canvas
een ateliersessie bedoeld voor (teams van) professionals die voor een ontwerpvraag gesteld staan: ‘Hoe zou X er in de toekomst uit kunnen zien?’.
Afbeelding
Ronde bril
via een ‘strippenkaart-constructie’ een betrokken en flexibele blik van buiten organiseren.
Afbeelding
Twee tekstballonnen in discussie
een laagdrempelige manier om een kritische en tegelijkertijd intellectueel goed onderlegde blik van buiten naar binnen te halen.